Allround profielbewerkingsmachines

Elumatec timmert hard aan de weg. De fabrikant van profielbewerkingsmachines heeft de laatste jaren het gamma aanzienlijk uitgebreid en vernieuwd met onder meer een nieuw instapmodel en zeer geavanceerde 5-assige CNC-machines. En met eluCloud ligt er een sterke focus op het digitaliseren en analyseren van machine- en productiegegevens.

We zien een duidelijke verschuiving in de markt van 3- naar 4- en zelfs 5-assige machines, begint Bas Ladestein van elumatec. “Projecten worden namelijk steeds complexer. De tijd van een standaard vlakke raam of deur is voorbij. Je ziet steeds meer bijzondere constructies en gecompliceerde profielvormen, waardoor een 4- of 5-assige CNC-machine sneller in beeld komt bij bedrijven.” Het laatste jaar heeft elumatec een drietal nieuwe machines gepresenteerd geheel volgens de nieuwste look and feel: de SBZ 118, 125 en 155. “Van de 118 hebben we de eerste exemplaren al uitgeleverd in de Benelux, de productie van de 125 is net gestart en de 155 volgt ook dit kwartaal nog.”

Voor elk wat wils
De SBZ 118 en 125 zijn beide cabinemachines. “Het feit dat alle bewerkingen volledig in een gesloten cabine plaatsvinden, garandeert een hoge mate van veiligheid”, benadrukt Ladestein. “Het zorgt bovendien voor een veel compactere footprint. Je hoeft niet meer in de weer met een hekwerk, lichtschermen en andere beveiligingsmaatregelen, maar de operator kan bij wijze van spreken gewoon met zijn neus tegen de ruit aan gaan staan. De SBZ 118 is een 3-assige CNC-machine en bedoeld als instapmodel voor startende raam-/deurfabrikanten of als aanvulling op het machinepark van grotere bedrijven. Dat de SBZ 118 een schot in de roos is mag duidelijk zijn, tijdens de beurs WinDoor-tech 2023 in Polen hebben we de Gold Medal gewonnen! De SBZ 125 en SBZ 155 daarentegen zijn 5-assige machines. Die laatste vormt direct ook de grootste machine uit ons leveringsprogramma waarmee we anticiperen op de steeds grotere en complexere profieldoorsneden. Het is een echte allrounder waarop je profielen kunt zagen en bewerken.”

eluCloud
Automatisering is hot. Dat kan Ladestein als geen ander beamen: “Hadden voorheen slechts een paar machines uit ons programma een computer aan boord, nu hebben ze het bijna allemaal.” En de informatie-uitwisseling gaat ver. eluCloud is de gemeenschappelijke ‘Industrie 4.0’-oplossing van elumatec en elusoft voor de digitalisering en analyse van machine- en productiegegevens. “Behalve dat onze machines gevoed worden met informatie, zijn ze ook in staat om informatie terug te leveren. Via eluCloud kun je hier een uitvoerige analyse op loslaten. Zo kan je de status van de machines inzien, de prestaties bekijken, hoe het staat met het gereedschapsverbruik, de stilstanden, enz. De machinegegevens en analyses die in de eluCloud zijn verzameld, kunnen door externe programma’s, bijvoorbeeld calculatieprogramma’s, ERP- of MES-systemen worden opgeroepen en verder worden verwerkt.”

 

Voor meer informatie over elumatec Meer informatie