FNV Metaal protesteerde bij Tata Steel

FNV Metaal demonstreerde woensdag 20 december jongstleden bij Tata Steel in Velsen Noord. De vakbond en de centrale ondernemingsraad van het staalbedrijf willen meer inspraak en baangarantie in de fusie met het Duitse Thyssenkrupp. Medewerkers vrezen dat de fusie circa 2.000 banen gaat kosten.  

Daarnaast willen de demonstranten dat ze zeggenschap houden over de Nederlandse vestiging van de voormalige Koninklijke Hoogovens. Bestuurder Aad in ’t Veld van FNV Metaal maakt zich zorgen: “De fusietrein dendert door en de medezeggenschap en de vakbonden worden er compleet buitengehouden. Wij eisen inspraak en een garantie voor de huidige en toekomstige werkgelegenheid in IJmuiden.”

Europese staalbedrijven hebben het zwaar. Dat komt onder meer door de grote druk van concurrentie uit China. Thyssenkrupp had vorig jaar een verlies van 5 miljard euro te verwerken. Bij de geplande fusie van het Duitse bedrijf met Tata Steel gaan naar verwachting ongeveer vierduizend banen verloren. Sales, marketing en administratieve functies zitten in de hoek waar de klappen vallen.

Be the first to comment

Leave a Reply