Geautomatiseerde benchmark voor optimale werking machines

Benchmark

Veel ondernemingen in de metaalsector gebruiken een productieapparaat met slechts één type machine. Helaas lopen deze identieke machines vaak niet even snel. Een machine-benchmark kan ervoor zorgen dat alle apparaten zo optimaal mogelijk draaien. Enter de ‘Smarte Systemoptimierung’ van het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung (IPA).

In de praktijk blijken dezelfde tientallen machines op verschillende werkplaatsen continu identieke bewerkingen uit te voeren. In de metaal- en kunststofverwerkingsindustrie is dat bijvoorbeeld zeer gebruikelijk. Hoewel de machines op dezelfde manier zijn gebouwd, komt het vaak voor dat sommige systemen langzamer werken dan anderen. Dat is te wijten aan slijtage, variërend sensorgedrag of verschillende gereedschapsinstellingen. Organisaties vinden het vaak lastig om te zwakke plekken van deze machines op te sporen en te verhelpen. Als mankementen in de machinebesturing liggen, zijn deze niet met het blote oog zichtbaar. Een benchmark schept duidelijkheid en toont aan waar verbeteringen te behalen zijn.

De Smarte Systemoptimierung maakt het mogelijk om een automatiseerde machine-benchmark uit te voeren. Zo weet je of alle componenten van je machinepark optimaal benut worden. Mocht dat niet het geval zijn, dan vertelt de benchmark hoe je orde op zaken stelt. Aangepaste algoritmes die speciaal voor de sneldraaiende stuksgoed-productielijnen ontwikkeld zijn, controleren de werking van de machines. Deze tool geeft verbeterpunten in de processtappen door en helpt om het beste uit je systemen te halen.

Big data

Een connector geeft toegang tot de data in de machinebesturing en garandeert een snelle datadoorvoer. Intelligente camera’s tonen uitwendig de relevante proceskenmerken. De analysetool weet direct wanneer een machine langzamer loopt dan gepland. Tevens wordt via algoritmes ook de oorzaak voor de lange procesduur aangegeven. Gebruikers kunnen daardoor veel sneller anticiperen op storingen en voorkomen dat de machine uitvalt. De tool kan de werking van machines optimaliseren en daardoor de werkefficiëntie verhogen.

Naast benchmark voor de machine- en installatiebouw is ‘de Smarte Systemoptimierung’ ook inzetbaar voor het optimaliseren van sneldraaiende volledig automatische productiesystemen. De analysetool herkent automatisch fouten. Materiaalophopingen die systemen plat kunnen leggen, worden op voorhand herkend en opgeheven. De snelle connector maakt machinebesturingen geschikt voor big data. Zodoende kunnen door Fraunhofer-IPA ontwikkelende, lerende systemen op de stroom data worden losgelaten. Deze systemen kunnen geautomatiseerde misstanden herkennen en ernstige gevolgfouten of lange stilstandtijden door storingzoeken voorkomen.

Be the first to comment

Leave a Reply