Staalfusie Tata Steel en drie Duitse staalconcerns onzeker

De fusie tussen het Brits-Nederlandse Tata Steel Europa en drie Duitse staalconcerns is onzeker geworden na inmenging van Duitse politici. In september zou de beoogde fusie bekendgemaakt worden, maar de verkiezingen bij onze Oosterburen gooien roet in het eten. Onder druk van Duitse vakbonden zei vicekanselier en minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel dat er over alternatieven voor deze staalfusie nagedacht moet worden.

IG Metall ziet de fusie niet zitten. De grootste vakbond van Duitsland meent dat de fusering van Tata Steel met ThyssenKrupp, Salzgitter en Georgsmarienhütte banen gaat kosten. De samensmelting tussen deze drie concerns moet in monstercombinatie Deutsche Stahl AG resulteren. Met de verkiezingen in het vooruitzicht komt de beoogde fusie op losse schroeven te staan. De regering van de deelstaat Nedersaksen heeft zich al tegen de vorming van Deutsche Stahl AG uitgesproken.

De macht van Duitse politici in de staalindustrie is groot. In 1982 beëindigde de regering van het toenmalige West-Duitsland tijdens de staalcrisis de fusie tussen Hoogovens in IJmuiden en Hoesch in Dortmund, omdat men een Duitse oplossing voor een sanering wilde.

Be the first to comment

Leave a Reply