Panelen en constructies verduurzamen

De markten voor poedercoaten zijn heel divers. Vele industriële- en consumentenproducten zijn tegenwoordig voorzien van een hoogwaardige en duurzame poedercoating. Kriek Poedercoatings richt zich op vele markten en is onder meer actief in de ramen- en gevelindustrie.

Adjunct directeur Louis Kortekaas neemt ons mee in de wereld van het poedercoaten waarbij diverse aansprekende projecten de revue passeren. Van Rotterdam via Schiphol naar Londen tot aan Dallas.

Behalve in de bouw en architectuur is Kriek Poedercoatings ook actief in sectoren als de infra, machinebouw, automotive, landbouwmechanisatie, scheepsbouw, keukenbouw, meubelindustrie en de glas- en verpakkingsindustrie. “De reden dat wij actief zijn in vele markten is te danken aan ons brede pakket aan installaties,” zegt Kortekaas. “Met verschillende mechanische en chemisch voorbehandelingen in combinatie met drie poedercoatinstallatie kunnen we bijna alle producten aan van 1 tot 1.500 kilogram en van 1 millimeter tot 12 meter lang.”

Als vaste partner van de Stieva Metaal Groep, een metaalbewerker in de breedste zin van het woord, verduurzaamt Kriek het meeste metaalwerk. Kortekaas: “Zo zijn we in het verleden betrokken geweest bij de Cruise Terminal in Rotterdam, waarvoor we alle metalen onderdelen van een poedercoating hebben voorzien. De Stieva Metaal Groep is tevens verantwoordelijk voor het metaalwerk van vele winkels van Suit Supply wereldwijd. Ook dat mogen wij poedercoaten. Onlangs hebben we bijvoorbeeld een serie puien voor een winkel in Denver, Dallas en New York verduurzaamd. Voor een groot Stieva project in Delft hebben we de stalen kozijnen geconserveerd. Deze zijn eerst gestraald en gemetalliseerd, waarna we een poedercoating in twee lagen hebben aangebracht. Een speciale epoxy eindlaag was nodig om in het werk op kleur te schilderen.”

Kriek mag ook Prince Cladding tot zijn vaste klantenkring rekenen. “We verduurzamen jaarlijks een groot aantal gevelprojecten voor Prince Cladding,” vertelt Kortekaas. “Van de wandpanelen op luchthaven Schiphol kun je er bijna vanuit gaan dat ze door ons zijn behandeld.”

Victoria and Albert Museum

Foto: Copyrights AL_A
Foto: Copyrights AL_A

Een uiterst bijzonder project op de referentielijst van Kriek is zeer zeker ook het Victoria and Albert Museum in Londen. “In opdracht van Octatube hebben we hiervoor de unieke beplating mogen poedercoaten,” zegt Kortekaas. “Octatube is een gerenommeerd bedrijf dat zich voornamelijk bezighoudt met grote, specifieke projecten. Ze waren ook betrokken bij de Markthal in Rotterdam en de uitbreiding van het Van Gogh Museum in Amsterdam. De gevel van het Victoria Albert Museum in Londen is een waar architectonisch hoogstandje met enorme panelen die zijn verlijmd aan een aluminium frame. Wij hebben het complete pakket – frame en paneel – bij ons in Alphen aan den Rijn voorbehandeld en gepoedercoat. En dat bij een temperatuur van 200 graden Celsius. Ondanks deze temperatuur is de lijmverbinding van het samengesteld paneel keurig intact gebleven. De panelen zijn gepoedercoat in een hoogwaardige matte RAL9010 coating die aan allerlei hoge eisen moest voldoen.”

VMRG en Qualisteelcoat

De voordelen ten aanzien van milieu, gezondheid en veiligheid wegen sterk in het voordeel van poedercoatings en dragen bij aan de Triple P-benadering, waarbij een balans wordt gevonden tussen People, Planet en Profit in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Kriek heeft VMRG en Qualisteelcoat goedkeur voor behandelen tot corrosieklasse C5-H. De gevraagde levensduur en corrosieklasse zijn van groot belang voor de keuze van juiste verfsysteem (poedercoating). Kriek poedercoatings werkt als een van de eerste bedrijven volgens Europese kwaliteitslabel Qualisteelcoat en wordt 2-jaarlijks geïnspecteerd door een onafhankelijk instituut. Qualisteelcoat is een Europees kwaliteitslabel voor verduurzamen van metalen. Daarnaast heeft Kriek poedercoatings het keurmerk VMRG oppervlaktebehandeling en biedt daarmee een gegarandeerd hoogwaardige kwaliteit op het gebied van oppervlaktebehandeling.

Be the first to comment

Leave a Reply