Fusering Tata Steel en Thyssenkrupp eind 2018 van kracht

Tata Steel en Thyssenkrupp fuseren. Onder de naam Thyssenkrupp Tata Steel gaat deze fusering eind 2018 van kracht. Het hoofdkantoor van deze staalgigant komt in Amsterdam te staan.

De staalbedrijven becijferen de jaarlijkse synergievoordelen op een half miljard euro. De fusie gaat echter wel ten koste van 4.000 banen. De Nederlandse regering is tevreden met de fusering.

Premier Mark Rutte liet op Twitter weten dat hij blij is met een Amsterdams hoofdkwartier: “Goed nieuws: Tata Steel en Thyssenkrupp vestigen hoofdkwartier van hun joint venture in NL en zetten hun inzet in IJmuiden voort. Dit versterkt de leidende rol van Tata Steel IJmuiden als een van de meest efficiënte en duurzame staalfabrieken ter wereld.”

Kritisch geluid
Werkgeversorganisatie VNO-NCW is dezelfde mening toegedaan. “Het hoofdkantoor brengt hoogwaardige banen en een belangrijke beslissingscentrum naar ons land. Daarnaast is het ook een erkenning van het goede Nederlandse vestigingsklimaat,” stelt voorzitter Hans de Boer.

Niet iedereen is echter te spreken over de fusie. Voorzitter Frits van Wieringen van de centrale ondernemingsraad (cor) van Tata Steel Nederland is minder optimistisch laat hij het Financieel Dagblad weten: “Voor ons staan alle stoplichten op rood. Ik was zeker verrast dat het uiteindelijk toch nog zo snel is gegaan. Dat de ondernemingsraad van ThyssenKrupp plotseling is omgegaan, duidt er wellicht op dat de Duitse werknemers baangaranties hebben kunnen bedingen. Daar moet dus echt iets gebeurd zijn.”

Be the first to comment

Leave a Reply