EHLA als alternatief voor hardverchromen

EHLA

Sinds september dit jaar is het gebruik van corrosie- en slijtvaste coatings op basis van zeswaardig chroom (Cr6) in de Europese Unie alleen nog onder strenge voorwaarden toegestaan. Voornamelijk producenten van zwaar belaste metalen onderdelen krijgen met deze regelgeving te maken. Fabrikant IHC Vremac Cylinders uit Apeldoorn zocht naar een alternatief voor hardverchromen en vond deze in de vorm van de EHLA-methode.

EHLA staat voor ‘extremes Hochgeschwindigkeits-Laserauftragsschweißen’ en is bedacht door het Fraunhofer-Institut für Lasertechnik (ILT). Het bedrijf uit Apeldoorn vervaardigt meters lange hydraulische cilinders die bestand moeten zijn tegen langdurige toepassing op volle zee. IHC Vremac Cylinders dacht er al langer over na om over te stappen naar een alternatief voor hardverchromen. De onderneming liep tegen de beperking van op zeswaardig chroom gebaseerde lagen aan en verlangde naar een snellere en meer voordelige methode.

De EHLA-methode voldoet aan het verwachtingspatroon van de Apeldoornse onderneming. Bij deze gepatenteerde techniek smelt een laser de poederdeeltjes boven het smeltbad op. Doordat de deeltjes niet meer in een smeltbad worden opgesmolten, kan de verwerkingssnelheid flink omhoog: van 0,5 m/min à 2,0 m/min tot 500 m/min.

Met EHLA kan bovendien de laagdikte worden beperkt. Zo zijn coatings van 25 µm tot 250 µm economisch haalbaar. Ook worden de lagen gladder, want de ruwheid wordt op een tiende van de karakteristieke waarden bij het lasercladden gereduceerd.

Stuk eenvoudiger
Het concern uit Apeldoorn gaf Hornet Laser Cladding uit Lexmond de opdracht om een EHLA-installatie te bouwen. Het voordeel van rotatiesymmetrische onderdelen met EHLA is, dat de noodzakelijke componenten in een draaibank kunnen worden geïntegreerd. Momenteel wordt op een hydraulische cilinder een ongeveer 400 µm dikke coating uit Inconel 625 op.

Deze laag van 400 µm moet door slijpen worden nabewerkt. Het doel is om een resterende dikte van 200 µm te komen. De nieuwe methode is sneller dan thermisch spuiten (HVOF). Ook gaat de nabewerking in vergelijking met alle andere technologieën een stuk eenvoudiger. Om kritische eindklanten uit de offshore sector te overtuigen, liet IHC Vremac Cylinders de EHLA-methode door Lloyds certificeren volgens DIN EN ISO 15614-7.

Be the first to comment

Leave a Reply