Digitaal concept stuurt ventilatiesystemen productiehallen aan

luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit in productiehallen van de metaalsector wordt steeds belangrijker en daarom ontwierp Kemper de Kemper Connect. Dit digitale concept stuurt afzuiginstallaties en ventilatiesystemen in productiehallen autonoom aan. Deze doorontwikkelde Industrie-4.0 oplossing is bedoeld om de gezondheid van metaalbewerkers te monitoren.

Directeur Björn Kemper meent dat het thema gezondheidsbescherming in de metaalindustrie actueler is dan ooit. De nieuwe generatie metaalbewerkers krijgen met verstrengde Arbo-eisen te maken. “Door deze ontwikkelingen wordt afzuigtechniek in de metaalbewerking steeds belangrijker. Bedrijven zonder goede Arbozorg zullen te maken krijgen met een tekort aan vakkrachten,“ stelt Kemper.


De Arbowet benadrukt het belang van luchtkwaliteit op de werkplek. Het draait tegenwoordig allang niet meer om alleen de afzuiging van gevaarlijke stoffen. De luchtkwaliteit van de gehele productieruimte moet op orde zijn. Kemper Connect moet de gezondheid van de werknemers waarborgen. Dit systeem dat sinds dit jaar actief is, verbindt alle installaties aan elkaar. AirWatch is daar een belangrijk onderdeel van en verbindt het centrale luchtbewakings en –besturingssysteem. 
Airwatch communiceert autonoom met alle luchtzuiveringssystemen en stuurt ze aan. Luchtzuiveringssysteem CleanAirTower kan onder andere aangestuurd worden. Deze stand alone toren is voorzien van een wegwerpfilter. Met een nieuwe B2B-portal bewaken bedrijven de communicatie met de installaties in de hal en verbinden zij deze met andere bedrijfssystemen.

Systemen verbinden
Kemper speelt ook in op de trend van geïntegreerde afzuigingen. De VacuFil 125 is een innovatie op het gebied van geïntegreerde lasrookafzuiging. Dit systeem kenmerkt zich door het compacte ontwerp. Deze mobiele hoogvacuüm afzuiginstallatie met reinigbare filter is ontwikkeld voor individuele werkplekken en neemt daar grote hoeveelheden rook en stof op. De VacuFil 125 is ontworpen met het oog op lassers. Zij vonden geïntegreerde afzuigingen onhandig en log. Het nieuwe ontwerp moet daar verandering in brengen en de weerstand voor dergelijke systemen laten verdwijnen.

Naast het welzijn van lassers zet Kemper zich ook in voor de gezondheid van productiemedewerkers. Het bedrijf gebruikt daarvoor een nieuwe afzuigtechniek voor thermische snijtoepassingen. Deze nieuwe afzuigtafel heet The Slagger. De techniek wordt al toegepast in de Verenigde Staten. The Slagger zorgt voor ondersteuning van het plaatmateriaal, beschermt productiemedewerkers tegen grote hoeveelheden snijstof en reduceert de stilstand voor reiniging of onderhoud. Met behulp van een automatisch uitlaadsysteem worden slak en kleine onderdelen van de tafel verwijderd en in een container gestopt.

Be the first to comment

Leave a Reply