Gehackte cobots vormen gevaar medewerkers metaalindustrie

Cobots

Cobots – collaboratieve robots die met mensen samenwerken – kunnen gehackt worden en vormen daardoor een potentieel gevaar voor werknemers. Onderzoekers van securitybedrijf IOActive ontdekten dat robots gehackt en gemanipuleerd kunnen worden om mensen te verwonden. Eerder toonde het bedrijf al aan dat industriële robots kwetsbaar voor misbruik waren.

Cobots zijn in tegenstelling tot industriële robots die vaak in afgeschermde werkomgevingen actief zijn, ontworpen om met mensen samen te werken. De collaboratieve robots kunnen bewegingen leren, camera’s benutten en geluid opvangen. Deze generatie is veel intelligenter dan de industriële robots met hun beperkte functies.

IOActive vond het onderzoek dan ook gerechtvaardigd en probeerde de zwakke plekken van de cobots te vinden. Missie geslaagd, want het bedrijf ontdekte een aantal beveiligingslekken in cobots van Baxter/Sawyer en Universal Robots. Research toonde aan dat authenticatieproblemen in de controleprotocollen, geheugenkwetsbaarheden en onbeveiligde communicatie voorkwamen. Door deze kwetsbaarheden aan elkaar te koppelen, kunnen hackers op afstand de veiligheidsinstellingen aanpassen en robots willekeurig laten bewegen.

Fysieke schade
Ongecontroleerde bewegingen van gehackte cobots kunnen fysieke schade veroorzaken. Er kan op afstand via het authenticatieprobleem op de dashboard-server van de cobot worden ingelogd. Een buffer overflow in de modbus tcp-dienst maakt het mogelijk om als root commando’s uit te voeren en het bestand safety.conf aan te passen. Dat bestand bezit alle veiligheidsinstellingen bevat. Via een authenticatieprobleem in de controle service is het mogelijk om de robot op een gevaarlijke manier te laten bewegen.

De hack geeft aan dat de beveiliging van cobots goed gemonitord moet worden. Deze robots worden namelijk wereldwijd in verschillende productieomgevingen gebruikt. Baxter/Sawyer is na de bevindingen van IOActive direct aan de slag gegaan en heeft een patch uitgebracht. In de laatste editie van de Universal Robots-software zijn alle zwakke punten echter nog steeds aanwezig. De onderzoekers hopen dat hun research cobots veiliger maakt en misbruik voorkomt. Collaboratieve robots zijn in opkomst. Deze machines helpen onder andere bij het tillen van zware objecten en voorkomen zodoende rugklachten bij werknemers. Ook kunnen deze robots willekeurige onderdelen uit een doos of bak nemen en sorteren. Het is ook mogelijk om onderdelen op een gecontroleerde manier door de cobot in een colli te plaatsen.

Be the first to comment

Leave a Reply